Viihtyisä toimisto

Luultavasti jokainen meistä, joka saa tai joutuu tekemään työpanoksensa enimmäkseen toimistossa, voi jonkin verran vaikuttaa työympäristönsä viihtyvyyteen. Viihtyvyyttä voi lisätä joko kalustamalla toimistotila itselle mieluisaksi, ostamalla sinne esim. kukkia, julisteita tai tuomalla sinne valokuvia vaikkapa kotiväestä. Toimiston ilmettä voi virkistää tilaamalla sinne mieleiset verhot, sermit ja värikkäät pintamateriaalit ja laadukkaat toimistotarvikkeet. Irtoseiniä ja pintamateriaaleja tilattaessa kannattanee huomioida mahdollinen äänieristyksen tarve. Mikäli lattian väri tai pintamateriaali ei miellytä, ei liene mitään estettä tuoda kotoa tai tilata siihen sopivan kokoinen ja värinen matto silmien ja työpäivien iloksi.


Valoisa toimisto motivoi työntekijöitä

Toimiston viihtyisyyteen vaikuttavat lähinnä työskentelevien työtoverien lisäksi luonnollisesti varsinaisten työtehtävien suorittamiseen tarvittava työskentelyrauhan tarve. Edellä mainitun äänieristyksen lisäksi toimiston kokonaisuutta suunniteltaessa tulisi – varsinkin avokonttorin kaltaisessa toimistossa – kiinnittää huomiota mahdollisten irtoseinien ja sermien sijoitteluun. Asiakkaiden kanssa esim. puhelimitse osto- ja tilaustehtävissä työskentelevät henkilöt tarvitsevat asiakaspalveluun keskittyäkseen työrauhan myös työpisteeseensä kohdistuvalta työtovereiden ’häirinnältä’.
Tämä ongelma on ratkaistavissa sijoittamalla seinäelementtien sisäänkäynnit siten, ettei toimistotilan ’liikenne’ häiritse töiden suorittamista.

Toimiston viihtyisyyttä lisäävät jo toimistotilaa suunniteltaessa siihen suunnattu panostus. Uudis- tai korjausurakkaa tilattaessa huomioiduilla rakennusmateriaalivalinnoilla sekä mm. ikkunoiden ja sähköpistokkeiden sijainnin valinnalla voidaan suuresti vaikuttaa sekä työtehtävien suorittamisen sujuvuuteen että tarkoituksenmukaisuuteen. Luonnonvalon vaikutusta henkilöstön mielialan kohottajana ei voine kieltää ja parhaimmassa tapauksessa ikkunoiden oikein valitulla sijainnilla voidaan säästää myös tulevissa energiakuluissa. Ilmastointimenetelmän valinnan ja henkilöstön kannalta ideaalin toimivuuden suunnitteluun suunnattu panostus ei varmaan mene hukkaan, mikäli tavoitteena on henkilöstön hyvinvointi suhteutettuna sen aiheuttamiin kustannuksiin.

avokonttorin toimistotarvikkeet

Näiden edellä mainittujen viihtyisyyttä lisäävien elementtien lisäksi viihtyisään toimistoon tilataan tietenkin asianmukaiset ja jokaiselle ergonomisesti sopivat työpöydät ja -tuolit, PC:t tai Macit, riittävästi säilytystilaa käsittävät kaapistot. Ja nämä kaikki sijoitettuina siten, että toimistohuoneessa on sekä riittävästi väljyyttä että tarvittavat asiat ovat kätevästi saatavilla.
Toki tässä toimistokalusteiden sijoittelussa kannattaa huomioida myös pitkäkestoisen istumisen aiheuttamat terveydelliset haitat, joten vaikkapa tulostin tai kopiokone kannattanee sijoittaa sopivat liikuntamatkan päähän. Samasta syystä voidaan sopia, että työasiat käydään kertomassa henkilökohtaisesti samassa konttorissa työskenteleville
sähköpostien tai puhelinsoittojen asemesta – työskentelyrauha tarvittaessa tietenkin huomioiden!